De titel van dit stuk brengt u misschien even in verwarring. Waarom zou mijn hond ontsnappen?
Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar het komt toch wel eens voor dat de Spaanse honden vanwege hun (traumatische) achtergrond ergens extra hard van schrikken of alle nieuwe dingen die ze meemaken zo spannend vinden dat het enige wat ze willen doen is: heel hard wegrennen.
En hard wegrennen kunnen ze. Gemiddeld zo’n 40 tot 70 kilometer per uur.
U kunt zich dus wel voorstellen dat uw hond in een hele korte tijd heel ver weg kan zijn en in zijn angst om te vluchten ook niet in de gaten houdt hoe hij weer terug kan komen. We hebben dan nog niet eens gesproken over autowegen die uw hond oversteekt zonder op het verkeer te letten, met alle gevolgen van dien.
Onderschat het risico op een ontsnapping niet dat voorkomt veel ellende.
De kans is groot dat de hond na thuiskomst de eerste dagen veel zal slapen. Een angstige hond zal misschien niet willen eten of ’s nachts eten als het stil is. Als de hond zich wat veiliger waant, zal deze het huis verkennen als iedereen slaapt. Soms willen ze ook hun behoefte niet doen. Maar toch zal deze hond zijn kans afwachten en in een onbewaakt ogenblik de kans grijpen en als hij kan ontsnappen!
Het mag dus wel duidelijk zijn dat het ontsnappen van een hond voor iedereen een verdrietige, gevaarlijke en vooral ook stressvolle situatie is, die we aan alle kanten proberen te voorkomen.
Om u daarmee te helpen, geven we u graag de volgende tips:
- Bij aankomst van de hond ofwel op het vliegveld ofwel met een bus transport is het heel belangrijk te luisteren naar de instructies van de begeleiders van GRH die aanwezig zijn om u te helpen uw hond in ontvangst te nemen. Natuurlijk wilt u zo snel mogelijk kennis maken maar bewaar de rust en houdt afstand tot anders wordt aangegeven.
- Bij het ophalen van uw hond dient u te beschikken over een veiligheidstuig en een martingaal halsband, alsmede twee riemen. De tuigjes worden beschikbaar gesteld door GRH. Bij aankomst zullen de begeleiders samen met u het tuigje en de halsband op maat maken en wordt uitgelegd hoe u dit in de toekomst zelf het beste kunt doen.
Helaas gebeurt het te vaak dat de halsbanden te los zitten omdat men het zielig vindt als de halsband te strak zit. Er moet 1 vinger tussen de nek en de band kunnen, voor de veiligheid van de hond. - Flex lijnen zijn zeer sterk af te raden: De lijn schiet bij plotselinge druk heel snel uit de handen, de hond schrikt en rent weg. Door het gekletter van de lijn wordt de paniek alleen maar groter. Een flexlijn is gevaarlijk tijdens het spelen met een andere hond. Er kunnen door de lijn makkelijk snij- en brandwonden ontstaan.
- Het is van groot belang om de hond dubbel te zekeren. Dit betekent dat de hond niet wordt uitgelaten zonder een goed passende halsband, een veiligheidstuig en dubbele riem. Het beste zou zijn om een heupgordel of extra lijn om je middel te dragen waaraan de hond bevestigd zit. De Spaanse windhonden zijn meesters in het zich loswringen als zij in een voor hen angstige situatie komen. Ze zijn echt vliegensvlug en heel lenig. Als ze zowel aan de halsband als aan een tuigje zijn gekoppeld, is kans op ontsnapping vrijwel nihil.
In overleg met uw nazorger kan gekeken worden wanneer de hond eraan toe is om enkel aangelijnd te worden. Loslaten is voor veel windhonden niet weggelegd. Dit heeft te maken met het jachtinstinct. Overleg met uw nazorger hoe u dit het best kunt testen.
Naast deze maatregelen kunt u voor weinig geld een tracker aanschaffen en deze aan de halsband bevestigen. Op die manier is uw hond altijd terug te vinden. - Tijdens de eerste rit naar huis is het belangrijk dat er iemand bij de hond kan zitten om hem/haar gerust te stellen en bij aankomst thuis goed vast te houden als de chauffeur uitstapt. De chauffeur kan vervolgens de deur openen en de hond overnemen van degene die bij de hond in de auto zit. Stop niet onderweg! U denkt er misschien goed aan te doen om hem onderweg even te laten plassen bij een benzinestation, maar bedenk dat de hond net een hele spannende reis achter de rug heeft en u nog niet kent/vertrouwt.
- Uiteraard is niet elke hond hetzelfde maar mocht uw hond angstig zijn en is het lastig voor u om het tuigje steeds aan en uit te doen met het naar buiten gaan, laat het tuigje dan de eerste tijd gerust aan, ook in huis. Het geeft meer rust bij de hond en bij u zelf.
- Eenmaal in huis is zorgt u dat de deuren en ramen goed dicht blijven, het mooiste zou zijn een soort sluis tussen buitendeur en hal… en als er iemand aan de voordeur komt zet de hond ergens waar hij niet weg kan. Het gebeurt te vaak dat een hond langs je benen wegglipt, ze zijn zo snel! Is er geen mogelijkheid om hem apart te zetten, lijn hem dan aan en houd hem kort zodat hij niet naar buiten kan glippen, laat de persoon aan de voordeur maar even wachten; alles beter dan dat de hond ontsnapt. Let op met kinderen in huis, zorg ervoor dat zij niet zomaar deuren of een tuinhek opendoen. Een tv, stofzuiger, rammelende pannen, noem maar op dat kennen de meeste honden niet, dus alles is eng.
- Als u met een bange hond gaat wandelen moet ál uw aandacht voor de hond én voor de omgeving zijn. U bent zijn ogen, zijn oren. Wees voorbereid op het feit dat uw hond kan schrikken. Al die geluiden buiten op straat, het verkeer dat langs raast, scooters die voorbij scheuren, en dan nog de spelende en gillende kinderen. Voor veel windhonden is het verkeer een van de grootste trauma’s.
- Als u meer honden heeft neem dan de eerste keren alleen de rustigste hond mee, een waar de nieuweling zich aan kan optrekken. Met een hele roedel windhonden en één begeleider kan het ook fout gaan. Laat de hond de omgeving verkennen en ga niet te ver de eerste keren. Loop elke keer dezelfde route naar huis, mocht er wat gebeuren dan zou de hond de weg naar huis kunnen vinden. Het zal vast voor veel mensen allemaal overdreven klinken, maar als adoptant/eigenaar bent u verantwoordelijk voor de veiligheid van uw hond.
- Uit en in de auto is ook een mogelijkheid voor een hond om te kunnen ontsnappen. Altijd aangelijnd houden en vastzetten in een speciale autogordel en eigenlijk het liefst in een bench, daar zit de hond gewoon het veiligst en kan zich bij een angstreactie niet ernstig verwonden. In de kofferbak met een speciaal hondenrek aan beiden kanten is ook een goede optie, zeker voor honden die bang zijn in een bench. Open de deur of kofferbak klep, indien u alleen bent, een klein stukje zodat uw hand erdoor kan en u de lijn kan pakken en dan nog overal op bedacht zijn.
- Door GRH wordt de hond aangemeld bij de NDG (de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren) en op uw naam geregistreerd. Mocht uw hond weglopen of ontsnappen en gevonden worden dan bent u als eigenaar terug te vinden.
Ook al is uw hond nog niet geregistreerd bij de NDG, met behulp van het chipnummer dat op het adoptiecontract staat kunt u vast een penning bestellen met de naam van de hond en twee telefoonnummers erop. Heeft u dit niet vooraf gedaan doe het dan alsnog na aankomst. - Wees de ogen en de oren van uw hond. Geef hem/haar rust, geborgenheid en liefde. Met veel geduld komt het zeker goed.