Een 100% gezondheidsverklaring is niet te geven. Deze honden zijn groot geworden met eenzijdig voedsel, hadden een slechte huisvesting, hebben nagenoeg geen medische verzorging gehad waaronder preventieve entingen enz. Pas tijdens het verblijf in het opvangcentrum is voor hen een beter leven begonnen. Er kunnen zich in een later stadium, soms wanneer de hond al in Nederland is, symptomen openbaren die nader onderzoek noodzakelijk maken. Vaak gaat het hier om grondige gebitscontroles of -aanpak, soms is een hond gebaat bij dieetvoer enz. In hun vroegere leven hebben ze het vaak moeten doen met een korst oud brood en een beetje water. Tandsteen komt dus bij de meeste volwassen honden in meer of mindere mate voor en in de meeste gevallen zal dit met het nodige geduld, goed poetsen, goede brokken en regelmatig botten knagen vanzelf verdwijnen. Ook zijn er honden die kleine stukjes tand missen, dit komt meestal doordat ze, met name in de dodingsstations, aan de tralies knagen in een poging aan hun vreselijke lot te ontsnappen.
Gezondheid
Wij streven ernaar om honden met een redelijk tot goede gezondheid naar Nederland te laten komen. De honden zijn in het bezit van een paspoort en bijbehorende papieren, zijn gechipt, gesteriliseerd c.q. gecastreerd (met uitzondering van pups), ontwormd en ontvlood en ingeënt.
Elke hond van Greyhounds Rescue Holland is getest op alle vaak voorkomende mediterrane ziekten. Houdt u er echter wel rekening mee dat de ziekte leishmania zelfs bij een negatieve test jaren later alsnog tot uiting kan komen. Dit gebeurt voornamelijk in een periode van verlaagde weerstand. Bij een correcte en tijdig ingezette behandeling van deze ziekte kan de hond er in nagenoeg alle gevallen heel gezond mee leven en heeft ook een normale levensverwachting. Ook de kosten vallen dan erg mee.
Wanneer u een puppy wilt adopteren zal deze in verband met de leeftijd nog niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn. Bij het adopteren van een puppy gaat u ermee akkoord dat u de pup uiterlijk bij het bereiken van de leeftijd van 15 maanden laat steriliseren. Greyhounds Rescue Holland betaalt u een standaard vergoeding van € 75.-, de rest van de kosten is voor uw rekening. Er mag absoluut niet meer gefokt worden met onze adoptiehonden.
Voor vertrek
Vlak voordat uw hond uit Spanje is vertrokken heeft een dierenarts een gezondheidsverklaring afgegeven. Ook is uw hond in Spanje door een dierenarts ondermeer getest op de vaak voorkomende zogenaamde Middellandse Zee ziektes. Deze testen zijn voor de hond goed uitgevallen anders zou hij niet voor adoptie via onze stichting in aanmerking zijn gekomen. Een hele geruststelling. Mochten er gedurende de eerste week problemen zijn neem dan even contact met ons op in plaats van direct ongerust naar de dierenarts te rennen. Niet zelden horen we dat alle bloedtesten weer opnieuw worden gedaan en dit is niet nodig.
De meest voorkomende mediterrane ziekten
De ziektes waarop wij gewoonlijk laten testen zijn leishmania, ehrlichia en filaria. Tegenwoordig wordt ook vaak getest op anaplasma en lyme. Wanneer de hond bepaalde ziektesymptomen heeft wordt ook getest op rickettsia conorrii. Heel soms kan het voorkomen dat uw hond op latere leeftijd toch nog een van deze ziektes ontwikkelt. Sommige ziektes kunnen namelijk in het lichaam sluimeren en pas later tot ontwikkeling komen, bijvoorbeeld als uw hond ziek of verzwakt is. Bij een test voor de adoptie kan uw hond dus een negatieve uitslag hebben, maar op latere leeftijd toch nog ziek worden. Vanzelfsprekend kunnen wij hiervoor geen enkele gezondheidsgarantie afgeven. Houdt u er rekening mee dat uw hond voor de reis naar Nederland of België alle verplichtte entingen heeft gehad inclusief rabies, maar niet is ingeënt tegen de ziekte van Weil. Wilt u uw hond daar tegen beschermen, dan moet u dat dus na aankomst in Nederland of België altijd zelf regelen. Raadpleeg bij twijfel altijd uw dierenarts, bijvoorbeeld als uw hond koorts heeft, ineens slecht eet, rode urine plast enz.
Vlooien en teken
Niet elke vlooienband is voor de galgo geschikt. Omdat de nieren en lever bij deze honden trager werken, stapelen de gifstoffen van een vlooienband zich op. Een vlooienband op basis van natuurlijke stoffen kan zonder problemen gedragen worden. Ons advies: overleg met uw dierenarts welk middel u het beste kunt gebruiken om vlooien en teken te bestrijden.
Wormen
Wij adviseren u de hond twee weken na aankomst in Nederland te ontwormen met een goed ontwormingsmiddel, dit kan bijvoorbeeld met Drontal of Strongholt (deze laatste doodt ook de gevaarlijke hartwormen). Informeer even bij uw dierenarts wat het beste middel is voor uw hond. Soms is nog een keer ontwormen noodzakelijk. Blijft uw hond mager ondanks dat hij veel eet en ziet ook de vacht er slecht uit, neem dan even contact op met uw dierenarts. Het kan zijn dat uw hond besmet is met lintworm.
Huid en overigen
Door slechte omstandigheden waarin de honden vaak geleefd hebben en de regelmatige mishandelingen zal de vacht van uw hond er vaak niet florissant uitzien. Dankzij de regelmatige voeding, het krijgen van aandacht, het wegvallen van alle stress, zult u zien dat na 1 maand de vacht al aanzienlijk is verbeterd. Schrik niet van heel erg verharen. Dat hoort er allemaal bij. Blijf zoveel mogelijk bij hetzelfde merk brokken. Verander alleen van merk als uw hond er duidelijk niet goed op reageert. Verandering van voeding kan altijd diarree veroorzaken. Is overschakelen noodzakelijk meng dan enkele dagen de oude en nieuwe brokken zodat de overgang geleidelijk gaat.
Tenslotte: let niet alleen op de prijs van het merk maar ook op de hoeveelheid die uw hond per dag nodig heeft. Van de goedkope(re) merken moet u vaak meer voeren en deze geven vaak ook meer ontlasting.
De tanden
Wanneer uw hond gezworven heeft, zal het gebit er vaak niet al te best aan toe zijn. Probeer de hond er aan te wennen dat de tanden gepoetst worden. Gebruik hiervoor speciale hondentandpasta; uw eigen tandpasta is absoluut niet geschikt en veroorzaakt bij honden een branderige pijn. Gekookte witte runderhuid chips en speciale kauwstaafjes zijn prima om de tanden op een natuurlijke manier te reinigen. Raadpleeg bij enige twijfel over het gebit uw dierenarts.
De nagels
De meeste galgo’s hebben in Spanje enkel op zanderige ondergrond gelopen. Dit kan de reden zijn waarom de nagels bij aankomst in Nederland soms erg lang zijn. Na aankomst in Nederland slijten deze meestal vanzelf. Hier zal uw hond immers veel meer en vaker op een stenen ondergrond lopen. Is het desondanks noodzakelijk dat de nagels geknipt moeten worden laat dit dan doen door een deskundige zoals de dierenarts of in de trimsalon. Niet alleen heeft u een speciale tang nodig, maar vooral bij donkere nagels is het oppassen dat u niet in het ‘leven’ knipt. Als dit uw hond een keer is overkomen, laat hij u zijn nagels de volgende keer echt niet meer knippen. Bovendien blijft de beschadigde nagel heel lang bloeden.
De oren
Controleer de oren regelmatig en reinig ze eventueel met een vochtig wattenpropje met een klein beetje baby olie. Gebruik nooit een wattenstaafje in het oor, dit kan het oor ernstig beschadigen! Als de hond schudt met zijn hoofd en vaak zijn oren krabt kan er een vreemd voorwerp in het oor zitten of kan hij last hebben van oormijt. Ga bij twijfel even langs de dierenarts. Oormijt is heel besmettelijk!
Wondjes
Doordat zij een erg dunne huid hebben kunnen galgo’s snel een wondje hebben. Vaak zijn ze erg onbesuisd en heel hard voor zichzelf. Het kan gerust gebeuren dat u er thuis pas achter komt dat uw hond een wondje heeft. Het beste is om deze dan gelijk schoon te maken met wat gesteriliseerd water en te ontsmetten met een natuurlijk middel bijv. Calendula wondspray. Wanneer de wond erg bloedt dient u uiteraard eerst de wond te verbinden met een gaasje en daarna uw dierenarts te bezoeken voor nader onderzoek, misschien moet het even gehecht worden. Ook door de dunne huid (zonder onderhuidse vetlaag) kan de hond niet op de harde kale vloer liggen. Zorg altijd voor een warme en zachte deken of kussen waar de hond comfortabel op kan liggen. Anders krijgen ze snel doorligplekken, kale plekken of eeltplekken op de huid op de gewrichten.